Conditiemonitoring van elektromotoren met AI

Samotics levert SAM4 (Smart Asset Monitoring 4), een systeem om de conditie van elektromotoren te monitoren. Uniek aan SAM4 is de technologie: het systeem monitort de elektromotoren door continu de stroom en spanning op de motoren te meten. Technolution Perform ontwikkelde de sensoren die SAM4 voorzien van de meetdata.

Uniek systeem met operationele voordelen

Conditiemonitoring van elektromotoren gebeurt meestal door vibraties van de motor te meten middels een vibratiesensor op de motor. Trillingssensoren krijgen daardoor veel te verduren van omgevingsfactoren zoals vocht en stof.  De sensoren van Technolution Perform meten stroom en spanning, en hoeven daarom niet direct op de motor te worden gemonteerd. De sensoren worden in regelkasten geplaatst, beschermd tegen externe invloeden. Het SAM4-systeem levert bovendien meer informatie dan vibratiesensoren: het geeft ook inzicht in draaiuren, energieverbruik en de belasting van de motoren. De conditiemonitoring is zeer geavanceerd en voorspelt uitval van elektromotoren met grote nauwkeurigheid. Daardoor behoren onverwachte uitval en overbodig onderhoud vrijwel geheel tot het verleden.

Artificiële intelligentie

Technolution Perform heeft de Atolle-sensoren in nauwe samenwerking met Samotics ontwikkeld. De sensoren meten de spanning en de stroom in de elektromotoren met zeer hoge frequentie en zuiverheid. De data wordt met een hoge bandbreedte naar het dashboard van Samotics gestuurd. Met behulp van AI-algoritmes wordt de data geanalyseerd. De gebruiker krijgt met SAM4 een uiterst compleet inzicht in de conditie van zijn elektromotoren.

Wilt u meer informatie over innovatie voor uw industriële machines?