EMS energiemanagement AdobeStock_525981592

Energiemanagement versnelt de energietransitie

Bij Technolution zijn we ervan overtuigd dat energiemanagement een onmisbare schakel is in de energietransitie. Het is daarnaast een verstandige investering. Met digitalisering en slimme technologie kunnen bedrijven hun energieverbruik monitoren, analyseren en optimaliseren. Energiemanagement levert kostenbesparingen op, zorgt voor het efficiënter benutten van het elektriciteitsnet en verbetert de duurzaamheid van bedrijven. Zo creëren we samen een toekomstbestendig energiesysteem waarin betrouwbaarheid en flexibiliteit hand in hand gaan.

Energiemanagement op maat

De energietransitie draait om verduurzaming en elektrificatie. Het aandeel duurzame energie, vaak decentraal opgewekt, wordt groter. Aan de gebruikerskant neemt de elektrificatie toe, met een sterk toenemende vraag naar elektriciteit als gevolg. Deze combinatie van ontwikkelingen verhoogt de druk op de energienetten. Aanvragen voor nieuwe aansluitingen worden vaker afgewezen. Energiegebruikers die hun gecontracteerde transportvermogen (GTV) overschrijden, worden geconfronteerd met hoge kosten.

Wij helpen onze klanten met energiemanagement op maat. Energiemanagement ondersteunt en versnelt de energietransitie door overschrijdingen van het GTV te voorkomen en het verbruik terug te dringen. De druk op de netten wordt daardoor verlicht. Belangrijke bijkomende voordelen zijn reductie van de CO2-uitstoot en verbeterde duurzaamheid. Met energiemanagement zijn bedrijven bovendien beter voorbereid op een toekomst waarin de energievoorziening mogelijk minder betrouwbaar is.

Financiële en economische voordelen van energiemanagement

De invoering van een energiemanagementsysteem (EMS) is ook financieel interessant. Monitoring, analyse en optimalisatie helpen om te besparen op energieverbruik (tot wel tientallen procenten). Een EMS kan energiekosten terugdringen door te sturen op piek- en daltarieven, of door slim gebruik te maken van dynamische energieprijzen. Boetes vanwege GTV-overschrijding worden voorkomen. Een goed afgeregeld EMS zorgt daarnaast dat nieuwe assets, zoals elektrische voertuigen en machines, direct goed worden ingezet en bijdragen aan zowel energiezekerheid als aan de bedrijfsdoelen.

Doordat bedrijven met een EMS hoger scoren op duurzaamheid, hebben zij economische voordelen in hun zaken met overheden en investeerders. Voor echte grootgebruikers van energie zijn de potentiële voordelen nog groter. Door slim gebruik te maken van de handelsmarkten zoals onbalanshandel en lokale congestiehandel kunnen zij daadwerkelijk extra inkomsten genereren met hun EMS.

Wat doet een EMS?

Een EMS is vrijwel altijd maatwerk, afgestemd op de omgeving waarbinnen het opereert. De meeste EMS’en vervullen binnen hun omgeving meerdere van de onderstaande taken:

Duurzaamheid vergroten
Het EMS kan bedrijven helpen om duurzamer te worden en te voldoen aan wet- en regelgeving op dit gebied, bijvoorbeeld door de CO­2-uitstoot­ te berekenen en adviezen te geven over hoe die verlaagd kan worden.

Energieverbruik monitoren
Het EMS verzamelt data over het gebruik van elektriciteit (en soms ook gas en water). Het wordt daarvoor geïntegreerd met slimme meters en sensoren.

Analyseren en rapporteren
Piekverbruik en inefficiënt of onnodig verbruik worden geïdentificeerd. Via rapporten en dashboards krijgt de gebruiker informatie en inzicht in actuele en historische gegevens.

Kostenbesparingen identificeren
Het EMS realiseert kostenbesparingen door inefficiënt gebruik en verspilling te identificeren, effectief gebruik te maken van contracttarieven (piek- en daltarieven) en de toekomstige energievraag en -kosten te voorspellen.

Automatiseren en optimaliseren
Gebouwbeheersystemen, apparatuur en andere assets worden geïntegreerd met het EMS. Aan de hand van optimalisatieanalyses van het EMS worden systemen op- en afgeschakeld op basis van energieprijzen en gebruikspatronen.

De kracht van samenwerking: energiemanagement in energy hubs

Wanneer meerdere bedrijven op een bedrijventerrein hun energiemanagement bundelen in een ‘energy hub’, ontstaat een gekoppeld energiesysteem dat de beschikbare netcapaciteit optimaal gebruikt. Het beschikbare vermogen wordt door de energy hub zo efficiënt mogelijk verdeeld over de bedrijven. Omdat de bedrijven verschillende energiebehoeftes hebben op verschillende momenten, kan de energy hub ‘spelen’ met de verdeling. Deelnemers beschikken zo altijd over genoeg vermogen, terwijl de groeps-GTV niet wordt overschreden.

Door het grotere volume biedt een energy hub meer mogelijkheden tot besparing in energie en kosten. De voordelen van deelnemende bedrijven zijn daardoor groter dan wanneer zij solo opereren. Een energy hub vraagt wel om bereidheid tot samenwerking, zowel tussen de deelnemende bedrijven als met de netbeheerder.

Flexibiliteit in integratie van assets

De ontwikkeling van een doelmatig EMS vraagt om een geïntegreerde aanpak. Een EMS bereikt maximale resultaten wanneer het energieverbruik binnen een bedrijf stuurbaar is. Dit vraagt om flexibiliteit in de apparatuur (assets). Denk aan opslagbatterijen, laadpalen, warmtepompen en warmteopslag, maar ook aan elektrische voertuigen en industriële apparatuur.

Door monitoring en actieve aansturing van assets voorkomt een EMS piekbelasting en blijft de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Een EMS kan bijvoorbeeld aangeven dat elektrische auto’s overdag sneller moeten worden opgeladen op momenten dat er meer zonne-energie beschikbaar is. Of dat zware apparatuur minder snel moet draaien op het moment dat er minder energie voorhanden is.

De integratie van energie-assets in een energiemanagementsysteem kan een uitdaging zijn. Veel fabrikanten zijn nog niet voorbereid op gestandaardiseerde oplossingen. Vanuit de lange ervaring van Technolution als systeemintegrator ondersteunen wij onze klanten met de integratie van complexe systemen en het ontsluiten van hun assets. Daarbij ontwikkelen wij schaalbare, open oplossingen die met zoveel mogelijk verschillende systemen kunnen samenwerken. We werken actief samen met andere partijen aan de standaardisatie van communicatieprotocollen, zodat EMS’en in de toekomst voor de gehele markt sneller en goedkoper gerealiseerd kunnen worden.

Onmisbaar voor duurzame en kostenefficiënte bedrijfsvoering

Energiemanagement biedt veel voordelen voor individuele bedrijven. Daarnaast ondersteunt en faciliteert het een gezonde energiehuishouding voor de hele maatschappij. Wij verwachten dat de inzet van EMS’en sterk toe zal nemen en dat in de nabije toekomst het gebruik van een EMS onmisbaar wordt voor een duurzame en kostenefficiënte bedrijfsvoering.

Wilt u meer weten over energiemanagement of de invoering van een EMS of energy hub? Neem voor meer informatie contact op.

Innovatieve oplossingen voor uw energievoorzieningen

Zet warmtepompen in voor flexibiliteit op het energienet

GO-e afgerond

ORKEST haalt alles uit de elektriciteitsnetten

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u