FAN_flexibiliteit_standaardisering_protocollen_netbeheer

Meer flexibiliteit dankzij standaardisering protocollen

Een belangrijk doel is maximale flexibiliteit in de energiehuishouding

Het FlexiblePower Alliance Network (FAN) is een samenwerkingsverband van energiegerelateerde organisaties, instellingen en bedrijven, waaronder Technolution Spark. FAN onderzoekt ‘Smart Energy’-oplossingen voor de energietransitie, gericht op huishoudens. Een belangrijk doel is maximale flexibiliteit in de energiehuishouding. De inspanningen van FAN werpen hun vruchten af: het platform heeft een open standaard opgesteld die momenteel wordt beoordeeld op zijn geschiktheid als nieuwe EN-norm.

Flexibiliteit noodzakelijk door decentralisatie

Een van de grootste uitdagingen van de energietransitie is het handhaven van de balans tussen vraag en aanbod van energie. Opgewekte elektriciteit moet nu eenmaal direct worden gebruikt. Toen alle energie nog centraal werd opgewekt in grote centrales, hadden de energieproducenten volledige controle. Ze konden de opgewekte energie continu aanpassen aan de actuele vraag. Nu er door de energietransitie op steeds meer plekken decentrale opwekking (decentralisatie) plaatsvindt, is dat niet meer zo eenvoudig. FAN onderzoekt de mogelijkheden om meer flexibiliteit te realiseren aan de vraagkant, oftewel: Smart Energy (ook wel Residential Energy genoemd).

Meer flexibiliteit dankzij standaardisering

Smart Energy heeft verschillende verschijningsvormen. Het basisidee is dat huizen en gebouwen hun energiebehoefte dynamisch en automatisch aanpassen aan het energieaanbod. Dit kan bijvoorbeeld door een wasmachine in of uit te schakelen, energie op te slaan in een batterij of in de accu’s van een elektrische auto, of door klimaatsystemen harder of zachter te laten draaien. De betrokken apparatuur moet dan wel geschikt gemaakt worden voor deze handelingen. Hiervoor zijn om te beginnen gestandaardiseerde informatie- en communicatieprotocollen nodig. FAN heeft een belangrijke stap gezet met de definitie van een standaard voor informatieprotocollen, S2 (ook wel EFI genoemd). Deze wordt nu beoordeeld door landenorganisaties in de EU-lidstaten.

Van informatie naar communicatie

In de informatieprotocollen wordt de interface tussen de gebouwapparatuur en het energienetwerk beschreven, evenals welke informatie via deze interface wordt gecommuniceerd. Een belangrijk kenmerk van het S2-protocol is dat het een abstractie is. Er wordt alleen over het type energie gesproken en het is onafhankelijk van het apparaat zelf. De volgende stap is de technische invulling van de interface en de communicatie. Verschillende FAN-partijen werken hiervoor samen met Technolution Spark aan het opstellen van een aantal ‘technical reports’, die de basis zullen vormen voor een zo breed mogelijke implementatie van de flexibele energie-interface.

Op zoek naar Customer Energy Managers (CEM’s)

Een cruciale rol in de Smart Energy plannen is weggelegd voor de Customer Energy Managers (CEM’s). Dit zijn de systemen en partijen die de communicatie tussen energienetwerk en gebouw zullen coördineren. Denk aan domoticasystemen, gebouwbeheersystemen en slimme meters, maar ook aan netbeheerders, energieleveranciers en apparaatleveranciers. FAN zoekt nadrukkelijk de samenwerking met CEM’s, die van grote invloed zullen zijn op de protocolontwikkeling en de technical reports. Succesvolle pilotprojecten met CEM’s zullen de Smart Energy-plannen van FAN naar verwachting in een stroomversnelling brengen. Interesse in een samenwerking? Neem dan contact met ons op.

Innovatieve oplossingen voor uw energievoorzieningen

Extra energie voor bedrijven

Flexibele oplossing voor extra vermogen door lokale opwekking en opslag

Uitdaging van de energietransitie

Nieuwe technologie kan instabiliteit en overbelasting van de netten voorkomen

Decentralisatie

Lokale platformen om ecosystemen te laten samenwerken

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.