Dataplatform EDSN

De Nederlandse netbeheerders werken met Energie Data Services Nederland (EDSN) samen aan de facilitering van marktwerking in de energiesector. De grote veranderingen in deze sector vragen om samenwerking tussen netbeheerders, producenten, energieleveranciers en verbruikers. EDSN heeft inmiddels de basis gelegd voor een betrouwbare ICT-infrastructuur, waarbinnen de toenemende stromen marktdata van gebruikers en leveranciers samenkomen. Deze centrale infrastructuur is de basis voor nieuwe applicaties die alle stakeholders open en veilig zullen voorzien van de informatie en functionaliteiten die zij nodig hebben. Technolution Spark is de technologiepartner van EDSN.

Technolution Spark en EDSN werken in meerdere teams samen in een Agile/SAFe-samenwerkingsvorm. De samenwerking verloopt bijzonder succesvol. Het proces en de gerealiseerde applicaties kregen van de Software Improvement Group de bovengemiddelde SIG-score van 4 sterren voor de kwaliteit en onderhoudbaarheid van de code, en een beoordeling ‘market leader’ voor de proceskwaliteit.

De kracht van een cloudplatform

De nieuwe voorzieningen kunnen alleen functioneren wanneer datastromen uit vele verschillende bronnen veilig gedeeld kunnen worden. Hierbij moeten de integriteit van de data en de bescherming van de privacy van verbruikers gewaarborgd zijn. Technolution Spark ontwikkelt hiervoor samen met EDSN een krachtig cloudplatform op basis van Amazon Web Services (AWS). Dit cloudplatform staat centraal bij vrijwel alle te ontwikkelen applicaties. Het kan eenvoudig en veilig worden uitgebreid met interfaces naar nieuwe databronnen.

CERES

CERES is een van de eerste nieuwe marktfaciliterende applicaties die Technolution Spark en EDSN samen hebben ontwikkeld. Dit is het centrale registratiesysteem voor energieproducerende en –verbruikende installaties. In CERES registreren eigenaren hun zonnepanelen, windmolens en andere energie-installaties. Zij kunnen snel en eenvoudig hun gegevens invoeren via de gebruiksvriendelijke website. De ingevoerde informatie wordt vervolgens met inachtneming van de privacy ontsloten voor alle betrokken partijen in de energiemarkt.

Wilt u meer informatie over innovatie voor uw energievoorziening?