High tech systems engineering

Samenwerking tijdens nationale en internationale projecten

Synergie tussen verschillende expertises en kennisgebieden stimuleert de ontwikkeling van innovatieve hightech. Technolution Advance kiest daarom vaak voor samenwerking met andere partijen in uiteenlopende werkverbanden. Technolution Advance is regelmatig investeerder in dergelijke projecten, die vaak worden (mede)gefinancierd vanuit nationale en internationale subsidieprogramma’s. Op deze pagina vindt u een overzicht van nationale en internationale samenwerkingsprojecten waar wij aan bijdragen.

IMDAP – Imaging Data Platform voor de FAST-EM

De FAST-EM ‘multibeam’ elektronenmicroscoop, ontwikkeld door Delmic, Thermo Fischer Scientific, de TU Delft en Technolution Advance, maakt het mogelijk om biologisch weefsel zeer snel te scannen op nanometer-resolutie. De enorme datastromen van de FAST-EM vereisen nieuwe transport- en verwerkingstechnologie. Technolution Advance bouwt daarom samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen en de TU Delft een nieuw datamanagement- en dataverwerkingsplatform: het Imaging Data Platform. Technolution Advance ontwikkelt de benodigde high-speed elektronica en de software voor databeheer en -verwerking. Het IMDAP-project wordt medegefinancierd door Kansen voor West; het programmamanagement voor West-Nederland.

(Nano) Metrology Systems

In het project (Nano) Metrology Systems wordt nieuwe metrologie-technologie ontwikkeld voor analyseapparatuur voor semiconductors en Life Sciences. Samen met Nearfield Instruments, Delmic, ARCNL en de TU Delft, ontwikkelen we nieuwe oplossingen en verbeteren we bestaande oplossingen voor geavanceerde nano-schaal atomic force microscopy, scanning probe microscopy en multi-beam electron microscopy. Technolution Advance is de trekker van dit project. Wij concentreren ons op highspeed data-acquisitie en besturing, safe & secure machine control, en data analytics & information extraction. Andere partners in (Nano) Metrology Systems zijn:

  • Nearfield Instruments (control & processing for atomic force semicon metrology);
  • Delmic (Life Sciences metrology);
  • ARCNL (nanolithografie);
  • TU Delft (sensoren en algoritmes voor signaalverwerking en meet- en regeltechniek).


Dit project ontvangt een Groeifondsbijdrage vanuit programma NXTGEN HIGHTECH

MEKOPP – Metrologie Equipment voor Kritisch Opschalen van PIC Productie

Photonic Integrated Circuits (PIC’s) zijn chips die werken met licht (fotonen) in plaats van stroom (elektronen). Hierdoor zijn PIC’s sneller, energiezuiniger en compacter dan reguliere chips (IC’s). Ze zijn daardoor heel geschikt voor high-speed datacommunicatie. De productie van PIC’s is echter complex en vraagt multidisciplinaire kennis en ervaring. Het MEKOPP-project werkt, getrokken door hightech machinebouwer IMS uit Almelo, aan verbetering van het productieproces. De projectpartners ontwikkelen twee meetsystemen voor het testen van PIC’s: een Photonic Test Prober en een Photonics Visual Inspection Tool. Technolution Advance begeleidt de systems engineering en verzorgt het architectuurontwerp voor de high-speed data-acquisitie.

Het MEKOPP-project wordt medegefinancierd door OP Oost (Operationeel Programma Oost): het subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het MEKOPP-project ontvangt vervolgfinanciering uit het NXTGEN HIGHTECH programma.

TRISTAN – Voor een betrouwbare RISC-V computer architectuur

Technolution is medeoprichter en actief lid van RISC-V International. De FreNox softcore is onze implementatie van de RISC-V open standaard. Wij hebben hem speciaal ontwikkeld voor kritische toepassingen en voor safety- en security-toepassingen. De FreNox-implementatie is volledig in-house ontwikkeld en bevat geen afhankelijkheden van opensource-implementaties. Technolution Advance heeft zodoende volledige controle over het design; dit biedt de nodige voordelen, onder meer bij verificatie, validatie of certificatie van kritische, en safety- en security-toepassingen.


In het Europese project TRISTAN onderzoekt Technolution Advance nieuwe methodes en technieken voor RISC-V safety- en security-toepassingen, bijvoorbeeld in ruimtebestendige embedded systemen, zoals de Control & Data Processing Unit (CDPU).
Technolution Advance werkt intensief samen met de Nederlandse TRISTAN partners, het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), cybersecurityspecialist Irdeto, Universiteit Twente en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

AgroBots – Besturing en AI voor tomateninpakmachine

Binnen het AgroBots-programma ontwikkelen technologie-aanbieders concrete oplossingen voor de open teelt met robotica en kunstmatige intelligentie. Automatisering, robotisering en slimmer datamanagement verlagen de arbeidsintensiteit van de teelt en optimaliseren het gebruik van water, meststoffen, gewasbescherming en energie. Het AgroBots-programma wordt gedeeld met de hele sector als voorbeeld en inspiratie. Technolution Advance ontwikkelt de robotbesturing en AI computer vision technologie voor een geavanceerde tomateninpakmachine.
Het AgroBots-programma wordt medegefinancierd door OPZuid: het Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland.

Adacorsa – Op weg naar verkeersmanagement voor drones

Het EU-project ADACORSA werkt aan de veilige integratie van drones in de bestaande mobiliteitsmix. ADACORSA richt zich met name op ‘Beyond Visual Line of Sight’-bewegingen (BVLOS), die een grote mate van autonomie en samenwerking van drones vereisen. Hierbij wordt ook gekeken naar regulering en wet- en regelgeving.

Binnen ADACORSA werkt Technolution Advance samen met chipmaker NXP. Wij onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheden voor veilige koppelingen tussen drones en ‘grondstations’. Dit kan de backoffice van de gebruiker zijn, maar ook een registratie-app, of een verkeersmanagementsysteem. NXP ontwikkelt chips voor de mobiliteitsmarkt en voor toepassing in drones. Voor de veilige verbindingen tussen de drone en een demoversie van een registratiesysteem wordt binnen ADACORSA de PrimeLink 3015 lijnvercijferaar van Technolution Prime ingezet. Met een extra laag in MobiMaestro, het verkeersmanagementplatform van Technolution Move, worden bewegingen van drones gemonitord en gevisualiseerd op de kaart.

CDPU – Control & Data Processing Unit for smallsats

Technolution Advance en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) ontwikkelden, met steun van de NSO-regeling SBIR, een Control and Data Processing Unit (CDPU) voor kleine satellieten. De CDPU is een instrumentcomputer waarop sensoren en (vooral optische) instrumenten kunnen worden aangesloten. De CDPU stuurt de sensoren en instrumenten aan, leest de sensordata en optische data uit en bewerkt de data voordat deze ‘downstream’ naar de aarde wordt verzonden. De vinding maakt instrumenten voor kleine satellieten flexibeler. Instrumentbouwers kunnen ‘satellietplatform-onafhankelijk’ ontwikkelen. Het Nederlandse aanbod van (upstream) ruimtevaarttechnologie wordt daardoor completer.

De CDPU ontwikkeling is medegefinancierd door Netherlands Space Office (NSO). Het CDPU prototype is gedemonstreerd met ondersteuning van Airbus en SRON (Stichting Ruimte-Onderzoek NL).

Laten we praten over samenwerkingsprojecten

En ontdek hoe we u kunnen helpen
Gerard Rauwerda – Business Developer
  • Met uw gegevens beantwoorden we uw bericht. Ook registreren we uw bericht, eventuele interesse in onze producten en diensten en contactgegevens in ons CRM-systeem en kunnen u benaderen in het kader van commerciële activiteiten. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.