High-tech-start-up-scale-up

De 5 gewoontes van succesvolle hightech start-ups

‘To Boldly Go Where No One Has Gone Before’

Dit wereldberoemde Star Trek-motto geldt niet alleen voor Captains Kirk en Picard, maar ook voor technologische start-ups. De ontwikkeling en vermarkting van innovatieve technologie is vaak een sprong in het diepe met onzekere uitkomsten. Zeker voor jonge, kleinschalige ondernemingen. Maar er zijn manieren om de kans op succes te vergroten. Als we kijken naar succesvolle hightech start-ups (en we hebben er al heel wat ondersteund op hun weg naar succes) blijkt dat ze allemaal dezelfde methodes en gewoontes hanteren.

1. Hightech innovatie is altijd multidisciplinair

Stel een divers team samen

Een beginnende onderneming is vaak heel sterk in een specifieke expertise. Embedded software bijvoorbeeld, of high-speed elektronica. Maar er is meer nodig om tot een werkend eindproduct te komen. Denk aan natuurkundige kennis, of ervaring op het gebied van produceerbaarheid. Er zijn heel weinig startende ondernemingen die op al die gebieden genoeg kennis en ervaring in huis hebben. Een nieuw product is eigenlijk altijd het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking. Succesvolle start-ups werken daarom samen met meerdere partners. Bij voorkeur uit verschillende vakgebieden en met verschillende achtergronden. Groot bijkomend voordeel: het voorkomt een tunnelblik.

2. Onderzoek de haalbaarheid

Maar blijf daar niet in hangen

Het begint altijd met een briljant idee. Maar hoe haalbaar is dat idee eigenlijk? Kloppen de onderliggende technologische principes? Zeker bij compleet nieuwe technologieën is een grondig haalbaarheidsonderzoek cruciaal. Succesvolle technologische start-ups zoeken hiervoor samenwerking met universiteiten of andere wetenschappelijke instituten. Deze hanteren beproefde onderzoeksmethoden en leveren waardevolle resultaten. Maar let op: er valt altijd nóg meer te onderzoeken. Is de haalbaarheid aangetoond? Gefeliciteerd! Tijd voor de volgende stap.

3. Zoek een launching customer

En begin met prototyping

Elke start-up doet marktonderzoek. Succesvolle start-ups gaan een stapje verder: zij zoeken een launching customer. Dat heeft veel voordelen. De launching customer is actief betrokken bij de ontwikkeling van het product en geeft tijdens de prototypingfase waardevolle feedback over zaken als bruikbaarheid, prijsstelling en functionaliteit. Daardoor werk je als start-up niet in het luchtledige. Bovendien zorgt een launching customer voor nuttige druk op het ontwikkelproces.

4. Geef genoeg aandacht aan testen en produceerbaarheid

Als je een werkend, volledig functioneel prototype hebt gerealiseerd is er reden voor een feestje. Het is een belangrijke mijlpaal die voor veel technologie start-ups aanvoelt als de finishlijn. Maar het is te vroeg om achterover te leunen. Succesvolle start-ups besteden veel energie en tijd aan de volgende fase: het grondig testen van hun nieuwe product en het voorbereiden van de productiefase. Produceerbaarheid is cruciaal. Veel start-ups hebben deze expertise niet zelf in huis. Een ervaren productiepartner is goud waard.

5. Bepaal een Minimum Viable Product dat voldoet aan alle eisen

Met een werkend, getest prototype en een goed productieplan in de hand breekt de laatste fase aan: de vermarkting van het nieuwe product. Succesvolle start-ups bepalen hiervoor een Minimum Viable Product (MVP).

Wat is uw MVP? Simpel: de versie van uw product die minimaal voldoet aan de businesscase van de launching customer. Het MVP is gecertificeerd en voldoet aan alle geldende standaarden, en er kan succesvol life cycle en supply chain management voor worden geboden. Voor een succesvolle start-up is het MVP het begin van de roadmap voor verdere productontwikkeling.

Vul uw gegevens in voor directe gratis toegang tot de opname.

Meer weten over de vijf gewoontes van succesvolle hightech start-ups? Bekijk dan het webinar van business developer Gerard Rauwerda, waarin hij ook interessante cases uit onze praktijk laat zien. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuwe generatie digitale signaalverwerkingschips voor ruimtevaarttoepassingen, en van een snelle, innovatieve multibundel elektronenmicroscoop.

Privacy
Met uw gegevens beantwoorden we uw bericht. Ook registreren we uw bericht, eventuele interesse in onze producten en diensten en contactgegevens in ons CRM-systeem en kunnen u benaderen in het kader van commerciële activiteiten. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring.