
Smart Urban Traffic Zones
Instrumenten voor de leefbare stad
7.13 uur. Olle Lundqvist vertrekt vanuit het bakkerijdepot richting de binnenstad van Gotenburg om verse fikakoffiebroodjes af te leveren bij Espresso House aan de Kyrkogatan. Vroeger was dit een frustrerend ritje: een smalle straat en nauwelijks plek om te lossen. Maar nu gebruikt Olle een app die vrije laad en losplekken toont. “Scheelt me weer eindeloos zoeken,” denkt hij tevreden.
Met meer dan 600.000 inwoners is Gotenburg een grote stad. Er zijn veel bezorgbewegingen in het historische centrum. Als onderdeel van het Smarta Urbana Trafikzonerproject (Smart Urban Traffic Zones) heeft de stad tientallen pakketdienstvoertuigen voorzien van een gpstracker om realtime inzicht te krijgen in het gebruik van de meer dan 400 laad en losplekken in de stad. Technolution leverde de services om dit mogelijk te maken.
Inzicht in de beschikbaarheid van laad en losplekken valt onder curb manage ment (‘stoeprandbeheer’). Vrije stoepen en stoepranden worden schaars door de toename van bezorgdiensten, deel mobiliteit en laadpalen. Met sensoren en andere databronnen zien we hoe de stoepranden gebruikt worden. Deze data vormen een basis voor digitale regie, maar kunnen ook gekoppeld worden aan handhavingsdiensten voor doelgerichte handhaving.
Curb management en andere toe passingen van Smart Urban Traffic Zones gaan naar verwachting in de toekomst een grotere rol spelen. Met de slimme inzet en koppeling van sensoren, voertuiginformatie, gpsdata, DRIP’s en VRI’s zullen steden steeds doelgerichter de regie nemen over het gebruik van de weg en de openbare ruimte (DRO).
Slimme maatregelen voor leefbaarheid en toegankelijkheid
De techniek van Smart Urban Traffic Zones (of intelligente toegang) kan worden ingezet voor vele doeleinden, waardoor steden gefocuste maat regelen kunnen nemen voor leefbaar heid en toegankelijkheid. Een aantal voorbeelden:
Milieuzones en controle op uitstoot: Slimme zones kunnen voertuigen met een hoge uitstoot identificeren en de toegang beperken of heffingen opleggen.
Geofencing voor veiligheid en mobiliteitsbeheer: Steden kunnen zones afsluiten voor zwaar verkeer. Alleen vrachtauto’s met een tijdelijke vergunning mogen dan naar binnen. De toegestane route wordt digitaal gecommuniceerd.
Vrachtvervoer over de busstrook: Busstroken kunnen automatisch worden opengesteld voor vrachtverkeer op momenten dat er geen bus over de strook rijdt.
Voorrang voor elektrische voertuigen: EV’s krijgen automatisch toegang tot specifieke rijstroken of parkeerplaatsen in emissievrije zones.
Met de doorontwikkeling van ons verkeersmanagementplatform MobiMaestro bieden we ondersteuning voor curb management en andere vormen van intelligente toegang. Zoals we in Gotenburg zien, is simpelweg meer inzicht al een mooie stap waar we bezorgers zoals Olle blij mee maken. In een volgende stap kan de stad de regie verder invullen, door bijvoorbeeld laad en losplekken te reserveren of dynamisch in te zetten. Met deze en andere vormen van Smart Urban Traffic Zones krijgen steden grip op invulling en gebruik van de openbare ruimte.
Services voor soepel laden en lossen
Met deze services van Technolution Move ondersteunt Gotenburg pakket- diensten met actuele en historische informatie over beschikbare laad-en losplekken in de stad.
Bepalen welke laad- en losplekken bezet zijn: Deze service aggregeert elke minuut de gpstrackerdata, ontdoet die van privacygevoelige informatie, en bepaalt welke laad en losplekken bezet zijn.
Real-time inzicht voor bestuurders: De geaggregeerde data worden door gezet naar een app die bestuurders realtime inzicht geeft in de laad en losplekken in de stad.
Historische analysetool: De data worden gevoed aan een historische analysetool. Bezorgdiensten gebruiken de historische informatie voor het plannen van hun bezorgroutes.
Camera-ondersteuning: De gpsdata tonen alleen deelnemende bezorgers. Soms staat er een ander voertuig of een vuilcontainer op een laadlosplek. Daarom worden sommige plekken geobserveerd met camera gebaseerde sensoren. Technolution fuseert deze sensordata met de gpsdata om een betrouwbaarder beeld voor de bezorgers te maken.