Yellow School Bus on New York Manhattan street, schoolbus truck on USA city road. Children education

De toekomst van multimodaal verkeersmanagement

In 1885 stelde Utrecht een wandelstrook aan de Maliebaan open voor fietsers. Het eerste fietspad was een feit. Vele decennia later is de multi­ modale aanpak doorgedrongen tot in alle haarvaten van ons verkeers­ management. Veel landen zien Nederland als voorbeeld op dit gebied. Maar we zijn nooit uitgeleerd. De ervaringen van TNL, de Amerikaanse dochteronderneming van Technolution, leidden tot nieuwe inzichten.

Beleid in actie: Multimodaliteit in de Verenigde Staten

Veel steden in de VS spreken zich uit voor multi-modaliteit, maar geven vanwege de doorstroming toch voorrang aan de auto. De uitdaging ligt, net als in Nederland, in de uitvoer van beleidskeuzes die ruimte geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De vraag is: hoe vertalen steden beleidsvoornemens naar concrete acties die prioriteit geven aan alternatieve mobiliteit?

In de VS zagen we hoe steden hun beleidsvoor- nemens wisten uit te voeren. Het antwoord bleek verrassend eenvoudig: bepaal de doelen en ga aan de slag.

Voorrang voor het ov in San Francisco

Voorbeeld 1

We denken vaak dat de VS volledig is gefocust op de auto. Maar dat is zeker niet altijd het geval. San Francisco werkt aan Vision Zero: nul slachtoffers in het verkeer. De vraag was: Hoe geven we prioriteit aan ov, fietsers en voetgangers in een drukke stadsomgeving?

De stad vroeg ons om hun Light Rail Vehicle (LRV, oftewel sneltram) sneller te laten doorstromen op de drukke 3rd Street. Daarbij moesten alle modaliteiten opnieuw geprioriteerd worden, met voetgangers en fietsers bovenaan, en auto’s en vrachtauto’s onderaan in de hiërarchie.

Onze oplossing was gebaseerd op meerdere technologieën. De verkeers­ regelinstallaties (VRI’s) op de kruispunten leverden informatie van drukknoppen voor voetgangers en LRV­detectoren.

LiDAR­sensoren maakten 3D­beelden van de kruispunten. Ze onderscheidden voetgangers, fietsers, ov en auto’s. Onze eigen FlowCubes registreerden de drukte op de perrons en het moment waarop de deuren van de LRV’s dicht gingen. De data waren input voor software die continu de verkeersstromen simuleerde.

Een ‘optimizer’ analyseerde de simulaties en activeerde de optimale faseregeling voor de verkeerslichten. De pilot op 3rd Street was een groot succes – de wachttijden voor rood van LRV’s gingen met meer dan 70% omlaag! Ook auto’s en voetgangers hadden kortere wachttijden.

Technologie was essentieel om dit succes te bereiken, maar de echte uitdaging lag in het politieke lef om deze prioritering daadwerkelijk door te voeren.

Veiligheid voor voetgangers en fietsers in Ohio

Voorbeeld 2

De steden Dublin en Marysville in Ohio hadden een vergelijkbare vraag: Hoe creëer je een veilige en leefbare stad waar voetgangers, fietsers en bussen prioriteit krijgen? Ze hadden een prioriteitenlijst opgesteld, met voet­ gangers en fietsers bovenaan.

We gebruiken dezelfde technologie als in San Francisco, maar nu met FlowCubes voor de detectie van auto’s, vrachtauto’s, bussen, fietsers, voetgangers, sneeuw­ schuivers, etc. De MobiMaestro­module Flow kijkt op alle kruispunten naar de verschillende groepen weggebruikers en alle mogelijke signaalplannen om de beste oplossing te vinden.

Het systeem geeft voetgangers de hoogste prioriteit en kan de stroom auto’s pauzeren om voetgangers groen te geven. Dat heeft impact op de autodoorstroming, maar is een grote boost voor voetgangers. Ook fietsers en bussen hebben een betere door­ stroming op de kruispunten.

De reacties van de steden in Ohio zijn veelzeggend.  “De mobiliteitsoplossing van TNL is een waardevol instrument om tijdverlies op kruispunten te verminderen en Dublin veiliger en schoner te maken,” zegt Jean­Ellen Willis, hoofd vervoer en mobiliteit van de gemeente Dublin. Brian Mullaney, technisch verant­ woordelijk voor transport en mobiliteit in Marysville, vertelt: “Toen het systeem van TNL een week offline was, zagen we duidelijk meer opstoppingen en vertragingen. Nu het systeem weer actief is, stroomt het verkeer weer veel beter door. Het helpt ons enorm!”

Inzichten voor Nederland

Nederland is al heel goed ingericht voor multi- modaal verkeersmanagement. We hebben multimodale detectie en slimme verkeers- regelingen. Ov- en hulpdienstvoertuigen kunnen snel en veilig doorstromen. Wat hebben we toch nog geleerd van de geslaagde projecten in Amerika? Twee inzichten.

Zorg voor goede data

Inzicht 1

Met de toenemende druk op de open­ bare ruimte komt actieve mobiliteit – fietsen en lopen – in het gedrang. Om hiervoor oplossingen te realiseren, is er één grote behoefte in Nederland: betrouwbare, nauwkeurige data over álle verkeersmodaliteiten – dus ook fietsers en voetgangers. In de Amerikaanse oplossingen waren die data volop beschikbaar. Daar gebruik­ ten we FlowCube­sensoren om gedetailleerde gegevens over alle verkeersmodaliteiten te vergaren. De rijkdom aan informatie die deze sensoren opleveren, kan ook in Nederland hand­ vatten bieden voor intelligent verkeers­ management met meer schakeringen. Bovendien is deze wegkantapparatuur compact en vraagt zij geen grote infrastructurele investeringen.

Durf te kiezen voor een andere prioritering

Inzicht 2

Het tweede belangrijke inzicht is: wees bereid om stappen te zetten naar prioritering op straatniveau voor voet­ gangers, fietsers en ov. Dit vraagt ook in Nederland om lef, want ook hier zijn we nog sterk gefocust op autodoorstroming. Met onze sterke infrastructuur, aan­ gevuld met technologische innovaties zoals de FlowCube hebben we de benodigde technologische basis voor echte multimodaliteit. 

Gerelateerde informatie

Van digitale regie tot city management

MobiMaestro Next
zet opnieuw de standaard

AI en verkeers- management intelligent of naïef?

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.