1720103273770 2

Van digitale regie tot city management

Toegankelijkheid en leefbaarheid

Steden nemen de regie over de krimpende openbare ruimte voor betere toegankelijkheid en leefbaarheid. Technologie biedt daarbij waardevolle ondersteuning, met rijke data van intelligente sensoren en netwerkbreed, multimodaal verkeers­ management. Digitale regie en city management helpen de stad aantrekkelijker te maken voor iedereen.

Toegankelijkheid en leefbaarheid hebben veel invloed op het welzijn van mensen in de stad. De stad is populair: inwonersaantallen groeien, net als de aantallen ondernemers en bezoekers. Er komt meer vraag naar voorzieningen, zoals winkels, ziekenhuizen en scholen, maar ook kantoren en horeca. Bovenal zijn er veel meer woningen nodig – alleen al Amsterdam wil 7.500 nieuwe woningen per jaar bouwen. Al die nieuw­ bouw leidt tot stedelijke verdichting. De openbare ruimte krimpt en de drukte op straat neemt toe.

Pakketbezorgers, bouwverkeer en de afvoer van afval vergroten de verkeersdrukte. Kortom: toe­ gankelijkheid en leefbaarheid staan onder druk.

Het gaat niet alleen om welzijn. Een leefbare stad gaat samen met een gezonde economie. Expats komen graag naar een stad waar ze prettig wonen en werken. Wanneer mensen kunnen wandelen in het stadscentrum, stappen ze makkelijker horeca en winkels binnen om geld uit te geven. Onder­ nemers willen bereikbaar zijn.

Digitale regie op de openbare ruimte

Het gebruik van openbare ruimte in de stad is dynamisch. Op mooie dagen trekken mensen naar buiten, op regenachtige dagen blijven ze binnen. Op school­ en werkdagen gaan scholieren, studenten en forenzen van en naar hun onderwijs­ instellingen en kantoren. Vakantieperiodes laten een heel ander verkeersbeeld zien, en ook evenementen kennen hun eigen dynamiek. Op Koningsdag zijn veel stadscentra afgesloten voor motorverkeer. De stad is altijd in beweging.

Steeds meer steden willen regie over de openbare ruimte om deze dynamiek te benutten voor bewoners, ondernemers en bezoekers (BOB). Verschillende belangen worden tegen elkaar afgewogen. Vervoer en vervoersmodaliteiten op de wegen worden in tijd en plaats geprioriteerd. Data en digitalisering helpen hierbij. Zo krijgt de stad digitale regie over de openbare ruimte (DRO).

Wie is de BOB?

De BOB zijn de bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad. Elke groep heeft specifieke belangen en wensen.

  • Bewoners willen ontspannen wonen; rustig slapen; hun kinderen veilig naar school brengen en buiten laten spelen; buiten sporten en recreëren; boodschappen doen; een parkeerplaats voor hun auto; pakketten laten bezorgen, etc.
  • Ondernemers willen toegankelijk zijn voor klanten, bezoekers, personeel, toeleveranciers; ze willen goede voorzieningen, verbindingen en infrastructuur.
  • Bezoekers van de stad willen parkeren; uitgaan; evenementen bezoeken; cultuur beleven; winkelen; maar bezoekers zijn ook forenzen, reisstudenten, zzp’ers met klussen, pakketbezorgers, bouwpersoneel en toeleveranciers.

Regisseren door digitaliseren

Technologie lost niet alle uitdagingen van de stad op, maar biedt wel veel ondersteuning. Technolution Move realiseert concrete verbeteringen voor de toegankelijkheid en leefbaarheid van de stad. De volgende vormen van gerichte regie van de stad en de openbare ruimte zijn mogelijk:

  • coördinatie en afstemming van multimodale vervoersbewegingen;
  • monitoring en sturing van het gebruik van de openbare ruimte;
  • dynamisch selecteren, configureren en activeren van signaalplannen voor verkeerslichten;
  • vooraf testen van verkeersmaatregelen middels simulaties in een ‘digital twin’ van de stad;
  • intelligente toegang voor specifieke doelgroepen.

Betrouwbare data over het gebruik van wegen en openbare ruimte is hierbij cruciaal. Met intelligente verkeerssensoren zoals de FlowCube, het verkeersmanagementplatform MobiMaestro en andere systemen ontwikkelen we effectieve DRO­oplossingen.

Voorbeelden van effectieve DRO

Voorrang voor fietsers op drukke kruispunten.
Fietsers ervaren een groter gevoel van verkeersveiligheid
en bewegen met meer gemak en vertrouwen tussen het autoverkeer.

Prioriteit voor voetgangers in winkel- en voorzieningsgebieden.
Een betere beleving van de openbare ruimte voor het wandelend publiek. Passanten hebben zo meer tijd en aandacht voor winkels en horeca.

Meer tijd om over te steken voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
Met veilige oversteektijden wordt de stad aangenamer voor mensen met een beperking.

Een betere doorstroom voor ov-bussen.
Bussen hebben minder stop-en-go-momenten. Het resultaat is meer rijcomfort, een snellere reis en betere betrouwbaarheid. De bus wordt een aantrekkelijkere vervoersoptie.

Bevordering van actieve mobiliteit.
Soepeler en veiliger fietsverkeer bevordert bewegen. Intelligente toegang zorgt voor een schonere lucht, waardoor meer mensen gaan fietsen en wandelen.

Met de focus op toegankelijkheid en leefbaarheid kijken we voorbij de grenzen van verkeersmanagement

Betrouwbare data over het gebruik van wegen en openbare ruimte is hierbij cruciaal. Met intelligente verkeerssensoren zoals de FlowCube, het verkeersmanagementplatform MobiMaestro en andere systemen ontwikkelen we effectieve DRO­oplossingen.

Strategische instrumenten

Vanuit Technolution Move werken we aan een uitgebreid palet aan strategische instrumenten. Steden kunnen die naar wens configureren en inzetten.
Door middel van mobiliteitsmanagement zoeken steden digitale interactie met de BOB over mobiliteitskeuzes. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld via een app gestimuleerd worden om aan de rand van de stad te parkeren en over te stappen op (deel)fiets of ov.
Met intelligente toegang kan de toegang tot wijken gericht beperkt worden, bijvoorbeeld voor zware en vervuilende vrachtauto’s.
Datagestuurd, multimodaal verkeersmanagement zorgt aan de hand van rijke data voor meer ruimte en doorstroming op het wegennet van de stad.
Dankzij curb management wordt de stoep weer een plek voor de wandelaar. Curb management maakt ruimte vrij door slimmer gebruik van parkeerplaatsen, laad­ en losplekken.
Automobilisten vinden sneller parkeerruimte dankzij parkeergeleiding. Het resultaat is minder zoekverkeer, minder uitstoot en een rustiger verkeersbeeld.

Privacy en cybersecurity

Digitale regie van de openbare ruimte moet altijd in het belang van de BOB zijn. Het begrip digitale regie kan weerstand oproepen – mensen kunnen het gevoel krijgen dat hun privacy in het geding is. Onze DRO­oplossingen respecteren de privacy van iedereen, en voldoen aan alle geldende wet­ en regelgeving op dit gebied.

Als we data verzamelen over het gebruik van de openbare ruimte en op die data gaan acteren, moeten we ook garanderen dat die data niet in verkeerde handen vallen of misbruikt worden. We zorgen dus altijd voor afdoende maatregelen op het gebied van cybersecurity.

Van verkeersmanagement naar city management

Met de focus op toegankelijkheid en leefbaarheid kijken we voorbij de grenzen van verkeers­ management. Doorstroming en veiligheid voor alle verkeersmodaliteiten zijn nog steeds belangrijke doelen, maar met de toevoeging van digitale regie op de openbare ruimte kunnen we met recht spreken van city management.

City management zien we ook terug in de door­ ontwikkeling van MobiMaestro. Nieuwe MobiMaestro­ modules ondersteunen intelligente toegang en curb management. Zelfs waterbeheer wordt geïntegreerd, bijvoorbeeld voor automatische afwatering na zeer zware buien. Met slim city management blijven Nederlandse steden toe­ gankelijk, leefbaar en aantrekkelijk voor álle bewoners, ondernemers en bezoekers. 

Gerelateerde informatie

MobiMaestro Next
zet opnieuw de standaard

De toekomst van multimodaal verkeersmanagement

Van digitale regie tot city management

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.