Oslo

Nieuw systeem geeft trams en bussen voorrang bij verkeerslichten in Oslo en omstreken

Fotografie: Ruter As  / Redink, Fartein Rudjord

Persbericht

De gemeente Oslo wil de stad veiliger en groener maken door het autoverkeer tegen 2030 met 30% terug te dringen. Op dit moment worden al meer reizen met het openbaar vervoer afgelegd dan met de auto. Voorrang voor het openbaar vervoer is cruciaal om de doelstellingen van de stad te realiseren.

De technologiebedrijven Aventi en Technolution Move ontwikkelen, implementeren en onderhouden een systeem dat bussen en trams voorwaardelijke voorrang geeft bij verkeerslichten. Het systeem vergroot de manoeuvreerruimte voor de verkeerscentrale en maakt reizen met het openbaar vervoer soepeler en betrouwbaarder.

Oslo is een van de groenste hoofdsteden ter wereld. Het stadscentrum is bijna helemaal autovrij. Het is ook een van de veiligste steden ter wereld met vrijwel geen dodelijke ongelukken waarbij voetgangers en fietsers betrokken zijn. Als Oslo deze positie wil behouden en bovendien de doelstellingen voor 2030 wil realiseren, moet het openbaar vervoer vlekkeloos, flexibel en betrouwbaar zijn.

Snel en comfortabel reizen met het openbaar vervoer

Dagelijks doorkruisen 2.000 bussen en trams de stad Oslo en de regio Viken. Daarbij passeren ze meer dan 400 kruispunten met verkeerslichten. Het nieuwe Public Transport Priority System houdt continu de positie van deze voertuigen bij ten opzichte van de dienstregeling, bepaalt de prioriteit, en past de verkeerslichten daarop aan. Het systeem houdt ook rekening met het overige verkeer om vertragingen zo veel mogelijk te voorkomen. Het resultaat is dat het openbaar vervoer zich soepeler door de stad beweegt. Passagiers reizen snel en comfortabel naar hun bestemming. Het openbaar vervoer in Oslo en omstreken wordt daarmee een nog betrouwbaarder en aantrekkelijker alternatief voor reizen met de auto.

“Wij kijken uit naar een nieuw ov-voorrangssysteem. Meer voorrang voor het openbaar vervoer betekent meer manoeuvreerruimte voor ons. Wij zien dit als een belangrijke manier om de keuze voor groen reizen aantrekkelijker te maken. Bovendien is een eenvoudiger ondersteuningssysteem het gemakkelijker te monitoren en aan te passen”.

Bewezen technologie en open standaarden

Het Public Transport Priority System bestaat uit drie hoofdcomponenten:

  • interfaces met centrale databases voor GPS-informatie over bussen, trams en ander prioriteitsverkeer;
  • een centrale verwerkingseenheid om de voorrang te bepalen;
  • interfaces met VRI’s (verkeersregelinstallaties) voor voorrangsverzoeken.

De centrale functionaliteit van het systeem wordt geleverd door MobiMaestro®, het verkeersmanagementplatform van het Nederlandse technologiebedrijf Technolution Move. MobiMaestro is bewezen technologie met een grote ‘installed base’ in Nederland en de rest van Europa. MobiMaestro levert standaard al veel van de benodigde functionaliteit, en Technolution Move gaat aanvullende componenten bouwen voor de specifieke eisen voor prioritering van het openbaar vervoer in Oslo. Het systeem biedt bovendien scenario’s voor speciale omstandigheden zoals wegwerkzaamheden, verkeersincidenten en evenementen. MobiMaestro implementeert open standaarden voor verkeersmanagement. De interfaces met de VRI’s in Oslo worden gebaseerd op het open Roadside Messaging Protocol (RSMP) dat in heel Scandinavië wordt gebruikt om verkeerslichten en andere wegkantapparatuur te besturen. Het gebruik van open standaarden zoals RSMP voorkomt leveranciersafhankelijkheid en geeft de gemeente flexibiliteit bij toekomstige upgrades van het systeem.

Beheerd, gehost en ondersteund in Noorwegen

Het Noorse technologiebedrijf Aventi heeft uitgebreide ervaring met verkeersoplossingen en zal het project managen. Daarnaast is het verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van de hostingomgeving van het Public Transport Priority System, en voor het testen en configureren van het systeem. Aventi zal samen met Technolution Move gedurende tien jaar het beheer en onderhoud van het systeem verzorgen. Op basis van de huidige projectplanning zullen de eerste twintig kruispunten in Oslo halverwege 2021 aan het Public Transport Priority System worden gekoppeld. De integratie van alle 400+ kruispunten in het systeem zal naar verwachting een jaar later voltooid worden.

“We waarderen het vertrouwen dat de dienst Stedelijke Omgeving van Oslo en zijn partners in ons hebben gesteld bij dit project. Voor Aventi is dit een belangrijke erkenning van de expertise die wij hebben in geavanceerde wegmonitoring en -besturing. MobiMaestro van Technolution is een van de toonaangevende systemen op de markt en een uitstekend platform voor voorrangsmanagement. Het sluit voor Aventi uitstekend aan op onze doorlopende activiteiten en positionering in moderne besturing en bewaking van wegen en verkeer”.

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.