Big concrete bridge

Brug Management Systeem

Het Brug Management Systeem (BMS) adviseert brug- en sluiswachters. Het combineert informatie uit verschillende bronnen om brugopeningen optimaal in te plannen. Brugopeningen worden afgestemd op weg- en waterverkeer, waardoor de doorstroming op weg en water sterk verbetert. Dankzij samenwerking tussen vele partijen is de informatie in het BMS altijd up-to-date. Het BMS wordt voortdurend uitgebreid met bruggen en sluizen.

Advies voor brugopeningen

Het BMS, dat volledig door Technolution Move is ontwikkeld, adviseert over de beste momenten voor schepen en wegverkeer om de brug (of sluis) te bedienen. Het houdt hierbij rekening met de prioriteiten van het vervoer. In de spits krijgt het wegverkeer meer prioriteit, buiten de spits juist de vaarwegen. Een ambulance of een andere hulpdienst met spoed krijgt altijd de hoogste prioriteit. In zo’n geval wordt een instructie afgegeven om de brug niet te bedienen, zodat de hulpdienst ongehinderd de brug kan passeren. In overige gevallen is het aan de brugwachter om het advies wel of niet op te volgen. Via het prioriteitenmodel kan de gebruiker zelf bepalen wie wanneer voorrang krijgt.

Meerwaarde door samenwerking

De grote kracht van het BMS is dat het is verbonden met een groot aantal leverende en afnemende systemen. Doordat alle betrokken partijen het BMS en de verbonden systemen up-to-date houden met de laatste gegevens, kan het BMS altijd adviseren op basis van de laatste informatie. Denk aan de dienstregeling van schippers, alarmeringen van hulpdiensten, berichten aan de scheepvaart en de posities van bussen. Al deze partijen en systemen werken samen om het BMS tot een succes te maken.

Ondersteunende functionaliteiten

Naast het advies biedt het systeem een reeks functionaliteiten ter ondersteuning van de brug- en sluiswachters. Zo worden de passages van schepen en hun vaarrichting geregistreerd in het BMS, waardoor brug- en sluiswachters van volgende objecten in het traject deze informatie ook zien. Daarnaast kunnen stremmingen en opmerkingen worden vastgelegd en schouwcontroles worden ingevuld. Zo is direct zichtbaar wat er bij verschillende objecten tijdens de dienst is gebeurd. Verder voorziet het systeem de brug- en sluiswachter van informatie over de weerssituatie, posities en verwachte aankomsttijden van schepen en werkzaamheden aan de vaarwegen rondom de brug.

Efficiënt bundelen met andere systemen

Op momenten dat het wegverkeer prioriteit heeft, kan de wachttijd voor de scheepvaart oplopen. Daar staat tegenover dat schepen een ‘blauwe golf’ kunnen krijgen van openstaande bruggen op hun route. Dit zorgt ervoor dat de bruggen op een vaarroute aansluitend opengaan, zodat schepen meteen kunnen doorvaren.

Het BMS levert via BGV (Blauwe Golf Verbindend) ook informatie voor andere systemen: namelijk waar en wanneer de bruggen openstaan. Andere diensten gebruiken dat als input, zoals verkeerscentrales die uitgerust zijn met MobiMaestro. Die kunnen op DRIP’s het wegverkeer informeren over een geplande brugopening en een optionele snellere route. Of een website of app voor schippers waarin alle geplande openingen worden getoond.

Gerelateerde oplossingen en projecten

Scheepvaart verkeersmanagement

Oplossing

Brugopening Voorspeller

Case

Rijkswaterstaat Applicatie en Platformdiensten

Insights

Laten we praten over uw project

En ontdek hoe we u kunnen helpen
Onze expert Tim Blanken

  • Met uw gegevens beantwoorden we uw bericht. Ook registreren we uw bericht, eventuele interesse in onze producten en diensten en contactgegevens in ons CRM-systeem en kunnen u benaderen in het kader van commerciële activiteiten. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.