Ripening of tomatoes in greenhouse.

Aansturing voor volautomatische verpakkingsmachine

Koppert Machines en Zonen B.V. ontwerpt en bouwt specialistische machines voor de land- en tuinbouw, zoals een volautomatische verpakkingslijn voor trostomaten met robots. Technolution Perform verzorgde de integratie en besturing van deze complexe machine, die een grote kostenbesparing op arbeid en een hogere gewichtsnauwkeurigheid zal realiseren ten opzichte van handmatig verpakken.

Optimale verdeling van tomatentrossen

De tomatenverpakkingsmachine is voorzien van industriële camera’s om de grootte en daarmee het gewicht van de tomaten te bepalen. Om de tomatentrossen voorzichtig op te pakken, heeft de machine slimme robothanden. Lopende banden transporteren de tomaten langs de camera’s. De robothanden zorgen voor het vullen van de bakjes. In de bakjes moet een kilo tomaten komen, met een marge van maximaal vijf procent.

De verpakkingsmachine wordt gevoed met hele trossen tomaten. De camera’s bekijken de trossen en een 3D-scanner registreert het hoogteprofiel. Software bepaalt vervolgens de ligging en de knipbaarheid van de tros en schat het gewicht van elke tomaat. De tomatentrossen worden langs drie robotstations geleid, opgeknipt en verdeeld over de bakjes, zodat elk bakje een kilo tomaten bevat.

Technolution Perform ontwikkelde de complete software en algoritmen die de machine en robots besturen en verzorgde voor Koppert de integratie tussen software en hardware.

Artificiële intelligentie

Nu de machine in productie is, onderzoeken wij de inzet van artificiële intelligentie (AI) voor de tomatenverpakkingsmachine. Visuele AI-algoritmes zullen een nog betere inschatting van het gewicht en de kwaliteit van de tomaten maken. Hiermee kan de efficiëntie van de machine verder worden geoptimaliseerd.

Gesubsidieerd door

Lees meer over onze expertises gebruikt in dit project

Systems engineering

Embedded software

Direct antwoord op uw vraag?

We zijn er voor u.