Edge computing

Onlinefunctionaliteiten van industriële apparatuur bieden veel voordelen, zowel voor de producenten als voor de gebruikers. Bijvoorbeeld automatische updates van besturingssoftware, of productiemonitoring en -sturing op afstand. De groeiende hoeveelheid onlinesensoren, -actuatoren en andere Industrial Internet of Things-elementen stelt echter steeds hogere eisen op het gebied van datatransport, opslag en bandbreedte – en die zijn niet altijd onbeperkt beschikbaar. Bovendien levert dataverwerking via de cloud niet altijd de benodigde reactiesnelheid. De inzet van ‘edge computing’ creëert snelheid, vrijheid en flexibiliteit, zonder compromissen ten aanzien van de functionaliteit van uw apparatuur.

Dataverwerking ter plekke

Edge computing zorgt voor dataverwerking aan de ‘rand’, de uiteinden van onlinecloudtoepassingen, op de plek waar de data wordt verzameld. De omzetting van data naar bruikbare informatie gebeurt ter plekke. Een eenvoudig voorbeeld van een edge-apparaat is een rooksensor. Die detecteert rook en geeft dan onmiddellijk een alarm af. De data van de rookdetector worden niet eerst naar de cloud gestuurd en verwerkt, maar worden direct, ter plekke, verwerkt om het alarm zo snel mogelijk te kunnen afgeven. Ook voor complexere dataverwerkingen kan de toepassing van edge-apparaten zinvol zijn. Visuele sensoren van sorteer- of verpakkingsmachines kunnen bijvoorbeeld worden voorzien van ingebouwde processoren met kunstmatige intelligentie voor patroonherkenning.

Met edge computing worden minder data naar de cloud gestuurd, is er minder behoefte aan opslag in de backoffice, en kan de reactiesnelheid drastisch worden verlaagd. De verminderde behoefte aan opslag in rekencentra zorgt bovendien voor een lagere CO2-footprint. Technolution Perform ontwikkelt edge-apparatuur die is voorzien van ingebouwde algoritmes voor uiteenlopende toepassingen.